Monday، ۱۹ Tir ۱۴۰۲
طرز تهیه چای ماته مشابه سایر دمنوش های گیاهی است و معمولا یربا ماته یا یربا میت (Yerba Mate) در ظرف هایی شبیه به کدو تنبل سرو شده و با نی مخصوص نوش جان می شود. نوشیدنی های گرم مانند چای یا قهوه، در سراسر جهان محبوبیت بالایی دارند و اکثر افراد روز خود را با این نوشیدنی ها شروع می کنند.
چای ماته نیز یک نوشیدنی از آمریکای جنوبی است که از خشک کردن برگ های درختی بومی و دم کردن آن، به دست می آید. یربا ماته سنتی دارای کافئین بالایی است و در کشورهایی مانند آرژانتین، پاراگوئه و اروگوئه نوشیدنی ملی محسوب می شود. آرژانتین بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده چای یربا ماته در جهان است و در مراسم های ملی خود از این نوشیدنی استفاده می کند.
یربا ماته فواید بسیاری مانند کاهش وزن و لاغری، هضم راحت، رفع خستگی و درمان آلرژی دارد و تمام افراد به جز کودکان و زنان باردار، می توانند آن را میل کنند. اگر می خواهید یک نوشیدنی با خواص چای و شکلات بنوشید که مانند قهوه انرژی بخش باشد، چای ماته گزینه ی مناسبی محسوب می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا با طرز تهیه چای ماته آشنا شده و درباره خواص آن، بیشتر بدانید.
مواد لازم برای یک نفر:
ابتدا آب را روی حرارت گذاشته و آن را داغ کنید، اما به جوش نرسانید. هنگامی که حباب های ریز بر روی آب تشکیل شدند، شعله را خاموش کنید. سپس یک چهارم گورد (ظرف کدو مانند مخصوص سرو چای ماته) را با دمنوش یربا ماته پر کرده و در صورت تمایل یک قاشق چایخوری شکر یا عسل را به آن اضافه کنید. آب داغ را نیز به گورد اضافه کنید تا پر شود. میتوانید از فنجان معمولی هم به جای گورد استفاده کنید.
در این مرحله، آب کم کم به پایین رفته و گیاهان خشک ماته بالا می آیند. نوشیدنی گرم ماته، نیازی به هم زدن ندارد و پس از گذشت 3 دقیقه، آماده می شود. برای نوشیدن چای ماته از نی مخصوص استفاده کنید تا گیاهان خشک مانع نوشیدن نباشند.
پس از نوشیدن فنجان اول (گورد)، می توانید دوباره به یربا میت آب داغ اضافه نموده و با گذشت 3 دقیقه، فنجان دوم را نوش جان کنید. دمنوش ماته را می توان چندین بار مورد استفاده قرار داد و معمولا طعم و مزه آن در دفعات بعدی، متفاوت است. زیرا اولین بار که این نوشیدنی را دم می کنید، طعم چای آن قوی نمی باشد.
برای تهیه چای ماته مدرن، می توانید از فرنچ پرس یا قوری شیشه ای استفاده نمایید. برای این کار نیاز است که آب را در کتری برقی با دمای 160 الی 180 درجه فارنهایت گرم کرده و سپس دمنوش خشک و آب گرم را به فرنچ پرس یا کتری اضافه کنید.
سپس به مدت 5 دقیقه صبر کرده و اجازه دهید تا چای ماته دم بکشد. برای جلوگیری از سرد شدن دمنوش، درب قوری یا فرنچ پرس را بگذارید. با گذشت پنج دقیقه می توانید نوشیدنی خود را نوش جان کنید.
نکات مهم برای تهیه چای ماته گرم
مواد لازم برای یک نفر:
گیاهان ماته و آب سرد را در یک ظرف شیشه ای ریخته و درب ظرف را ببندید. سپس ظرف را به خوبی تکان دهید تا رنگ نوشیدنی تغییر کند. پس از آن، نوشیدنی را از صافی رد کرده و در ظرف دیگری سرو کنید. امکان دارد تکه های ریز ماته، از صافی رد شوند که جای هیچ نگرانی نیست.
در صورت تمایل می توانید از انواع شیرین کننده ها مانند عسل یا شیره خرما، برای شیرین کردن نوشیدنی استفاده کنید. سپس یخ را به نوشیدنی اضافه نموده و آن را میل کنید.
افزودنی های چای ماته
اگر طعم یربا ماته را به تنهایی دوست ندارید، می توانید از یربا ماته میوه ای که ترکیبی از گیاهان خشک شده با میوه های خشک شده است، استفاده نمایید. کاکائو، نعنا، شکر و شیر نیز افزودنی های محبوبی هستند که به چای ماته اضافه می شوند.
آب نارگیل یا لیموناد و انواع اسموتی ها برای ترکیب با نوشیدنی سرد ماته در روزهای گرم تابستانی، گزینه ی مناسبی می باشند. حتی می توان ترکیب یربا ماته آسیاب شده و میوه را به ماست اضافه نموده و برای کاهش وزن میل کرد.
روش سنتی تهیه چای ماته
در گذشته، برگ های درخت یربا میت یا یربا ماته را جمع کرده و بر روی آتش، خشک می کردند. سپس آن ها را در کدو قلیانی یا کدو تنبل توخالی به همراه آب داغ می ریختند تا ماته دم بکشد. برای سرو نیز از یک نی مخصوص با نام بامبیلا (bombilla) استفاده می کردند.
تهیه چای ماته به صورت سنتی در آن زمان، یک سال زمان می برد، چرا که بایستی برگ و شاخه های درخت جمع شده و خشک می شدند. بومیان آمریکای جنوبی، در مراسم های سنتی خود از چای ماته استفاده می کردند که نشانه ای از دوستی و پیوند بود.
مراسم های سنتی معمولا در فضاهای باز برگزار شده و نوعی ادای احترام به طبیعت محسوب می شدند. با نوشیدن این دمنوش، افراد انرژی می گرفتند و احساسی خوبی به آن ها دست می داد.
امروزه نیز این مراسم در بین بومیان آمریکای جنوبی کماکان برگزار می شود و افراد برای نوشیدن چای، به دور هم جمع می شوند. یک شخص با نام سبادرو به عنوان میزبان، چای را دم کرده و به سایر مهمان ها تعارف می کند.
به اولین دم چای ماته، ماته احمق (mate del zonzo) می گویند. زیرا محلی ها معتقدند که در اولین دم چای، طعم قوی ندارد. پس از نوشیدن چای، سبادرو دوباره ظرف را پر کرده و برخلاف جهت عقربه های ساعت ظرف، بین مهمان ها دست به دست می شود.
جمع بندی درباره طرز تهیه چای ماته
طرز تهیه چای ماته مشابه چای های دیگر از جمله چای سبز یا چای سیاه است. شما می توانید این نوشیدنی را به صورت گرم و سرد سرو کنید. همچنین می توانید از شیر، خامه، شکر و انواع افزودنی ها برای مزه دار کردن این نوشیدنی استفاده نمایید.
در صورتی که علاقمند به خرید چای گیاهی یربا ماته یا یربا میت در انواع مختلف با کیفیت بالا هستید، سفارش خود را در فروشگاه ماته شاپ ثبت کنید. ماته شاپ، فروشگاه تخصصی برای فروش چای ماته، گورد و نی بومبیلا است و کلیه سفارش ها را در مدت زمان کوتاه پس از سفارش، به دست مشتریان گرامی می رساند.