تاریخچه چای یربا در جهان

Sunday، ۱۸ Tir ۱۴۰۲

عکس قدیمی از بومیان آمریکایی کنار آتش درحال خوردن ماته

چای یربا ماته (Yerba Mate) یا یربا ماته، یک دمنوش گیاهی سنتی است که از شاخ و برگ خشک شده درختی با نام Ilex paraguariensis تهیه می شود. یربا ماته یکی از گیاهان بومی آمریکای جنوبی است و در پاراگوئه، اروگوئه، آرژانتین و جنوب برزیل به عنوان نوشیدنی ملی مورد استفاده قرار می گیرد. تنها تعداد اندکی از گیاهان در جهان هستند که کافئین تولید می کنند و نیروی فوق العاده به انسان می بخشند، یربا ماته یکی از این گیاهان است.

اکثر افراد در سراسر جهان، روز خود را با یک فنجان چای یا قهوه شروع می کنند. در صورتی که در برخی از نقاط جهان، مردم روز خود را با یک نوشیدنی پر انرژی شروع می کنند که شاید شما با آن آشنا نباشید. این نوشیدنی یا دم کرده، یربا ماته سنتی است که در کشورهایی مانند ژاپن به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد و نوشیدن آن، نشانه ای از دوستی و پیوند است.

آمریکایی های بومی نیز یربا ماته را نوشیدنی خدایان می دانند و اروپایی ها از آن با عنوان طلای سبز ایندیوس یاد می کنند. در آرژانتین نیز نوشیدن این چای یک رسم ملی است که سالانه برگزار می شود و در اروگوئه مردم در حالی در خیابان ها هستند، یک لیوان دمنوش یربا به همراه خود دارند.

افراد مشهور در سراسر جهان از دمنوش یرباماته، برای تناسب اندام و حذف چربی های بدن استفاده می کنند. اما بیایید ببینیم که چای یربا ماته چگونه در آمریکای جنوبی محبوب شده و سپس به فنجان چای ما رسید؟

یک لیوان یرباماته در گورد کالاباش در کنار پرچم آرژانتین

خاستگاه و تاریخچه چای یربا در جهان

گیاه یربا اولین بار در جنگل های گوارانی (پاراگوئه) و برزیل جنوبی، توسط مردم بومی کشف شد. مردم بومی از گیاه یربا، برای استقامت فیزیکی استفاده کرده و از آن با نام خدایان یاد می کردند. همچنین برای اهداف دارویی نیز از یربا ماته استفاده می کردند.

بومیان از یربا ماته برای مراسم های قبیله ای نیز استفاده می کردند و معتقد بودند که این گیاه برای شفای بیماران و افزایش نشاط بسیار مناسب است. پس از مدتی گاوچران های آرژانتینی (گاوچو) نیز برای انرژی بیشتر در روزهای طولانی برداشت و دوره های گاوچرانی، این دم کرده را می نوشیدند.

زمانی که اسپانیایی ها، کشورهای آمریکای جنوبی را به استعمار خود درآوردند، از فواید و انرژی این نوشیدنی بومی مطلع شدند و پس از فتح قاره، شروع به گسترش گیاه یربا کردند. در زمان خشکسالی و قحطی نیز مردم، دمنوش یربا را صبح و شب اطراف آتش می نوشیدند.

یربا مات از درختان وحشی برداشت می شد و اهلی نبود، به همین خاطر قرن ها زمان برد تا مردم اروپا راز تکثیر این گیاه را دریابند. با گذشت چند قرن، مشخص شد که که دانه های یربا مات زمانی جوانه می زنند که از دستگاه گوارش برخی از پرنده ها عبور کنند.

گیاه یربا ماته چگونه رشد می کند؟

درخت یربا ماته دارای برگ های همیشه سبز است و توت های میوه ای کوچک دارد که به گل های سبز تبدیل می شوند. برگ ها و ساقه های درخت، با دست چیده شده و در یک محیط با دمای کنترل شده، خشک می شوند. انواع یربا ماته را داخل سرو یا سایر چوب ها به مدت یک سال نگه می دارند تا طعم بیشتری بگیرند.

از آنجایی که رشد کامل برگ های درخت ماته زمان زیادی می برد، این درختان، هر دوسال یک بار برداشت می شوند. بهترین مکان برای رشد درختان یربا میت، جنگل های بارانی به دور از نور خورشید است، چرا که گیاهان در این موقعیت مواد مغذی بیشتری دریافت می کنند و طعم بیشتری می گیرند.

در آمریکای جنوبی، درخت یربا ماته (Yerba Mate) کشت می شود و رشد می کند. اما امروزه بزرگترین تولید کننده این گیاه، برزیل است و بعد از آن کشورهای پاراگوئه و آرژانتین می باشد. این گیاه، مانند قهوه انرژی زا بوده و مانند چای برای سلامتی مفید است، همچنین به اندازه شکلات شادی آور می باشد و در ظرف هایی با نام گورد دم کشیده و سرو می شود.

گورد کالاباش در کنار کلاه سوارکاری قدیمی

طرز تهیه چای یرباماته (Yerba Mate)

در گذشته از کدوهای توخالی و خشک شده، برای تهیه یربا میت به طور سنتی استفاده می شد. گیاه یربا را داخل کدو قرار داده و آن را آسیاب می کردند. سپس مقداری آب سرد به کدو اضافه نموده و گیاهان خشک شده را برای دم کردن آماده می کردند.

پس از گذشت چند دقیقه آب داغ یا در حال جوش را به یربا اضافه می کردند تا داخل کدو پر شود. این گیاهان در آب دم کرده و تبدیل به یک نوشیدنی مانند چای می شدند.

گیاه دم کرده یربا، داخل همان ظرف سرو می شده و برای نوشیدن آن، از نی فلزی با سوراخ های کوچک در قسمت پایین استفاده می شد. نی بومبیلا از مواد مختلف ساخته می شد و به عنوان یک نی و الک عمل می کرد. بدین صورت که افراد می توانستند، دمنوش را جرعه جرعه بنوشند و تکه های گیاه، در داخل کدو باقی بمانند.

امروزه نیز از کدو حلوایی و ظرف های مشابه به آن، برای نوشیدن یربا مات در آمریکای جنوبی استفاده می شود. تفاله های چای ماته تا چند بار قابلیت دم کردن را دارند، بنابراین پس از اولین بار که دم شدند، دور ریخته نمی شود و می توان چندین بار از آن ها استفاده نمود.

زن بومی آمریکای جنوبی سرخ پوست درحال خوردن ماته

فرهنگ و سنت نوشیدن چای ماته

برای تهیه و نوشیدن چای ماته، هر کدام از کشورها دارای فرهنگ و سنت خود هستند. برای مثال مردم اروگوئه، از قمقمه مسافرتی برای نوشیدن مات استفاده می کنند و آن را با خود به هرجا حمل می کنند. در طول مسیر خود نیز می توانند قمقمه یا ترموی خود را دوباره با آب گرم پر کنند.

در پاراگوئه، اکثر مردم نوشیدنی ماته را با آب سرد ، یخ و یا آب میوه دم می کنند. همچنین به عنوان عرقیات گیاهی نیز از آن استفاده می کنند. در آرژانتین نیز مات برشته شده در کنار سایر شیرینی ها قرار دارد که برای صبحانه یا عصرانه، مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین یربا ماته میوه ای نیز که ترکیبی از چای با میوه های خشک شده است، به عنوان عصرانه در این کشور استفاده می شود.

جمع بندی برای تاریخچه چای یربا در جهان

یربا ماته یا یربا ماته را می توان به سادگی در ظرف های کدو مانند دم کرده و نوش جان کرد. از عسل، شکر یا شیر و خامه نیز می توان برای شیرین کردن این نوشیدنی استفاده نمود.

برخی از افراد، از گیاهان دیگر مانند نعنا برای طعم دار کردن نوشیدنی خود استفاده می کنند. آب میوه و لیموناد نیز به شیرین شدن و طعم دار شدن چای یربا کمک می کند.

شما می توانید انواع چای یربا ماته را با کیفیت بالا و قیمت مناسب از فروشگاه ماته شاپ تهیه کنید. ماته شاپ یک فروشگاه تخصصی برای فروش انواع مختلف یربا ماته با گورد و نی است و سفارشات شما عزیزان را در کوتاه ترین زمان ممکن به دست شما می رساند.